14.9.2010

Purojen vesien suunta Kuusamosa


*PUROISSA VESI VIRTAA ITHÄÄN*...?

Tuosa vain'ko kattelin tuota Puron veen virtausta ja sen 'hyppelehtimistä' nuisa pienisä puthouksisa tuli miehleen montaki 'tärkijjää' asiaa tuon 'veen menosta'.
Ensinäki tuon veen suunta täälä Kuusamosa on - muutamien purojen mutkia lukhuun ottamatta -
itärajan suunthaan. Kitka-Vesiäki on aikoihnaan autettu 'juoksemhaan' Itä-rajale päin. Siinä samala ko' Kitkan veen-pinta putosi arviolta metrilä saivat ihimiset lissää maata vilijelyksheen.
Enhän mie tiiä enkä uskalla varmuuela 'jorissakhaan' näistä *vesi-asioista*, on ne sen verran 'arka-asia' täälä Kuusamosa, varsinki'ko puhuthaan tuosta 'iäisyys-asiasta' - *jäte-veestä*.

Tuosa taannoin oli 'jorinaa' tuosta purosa olevasta 'koski-veestä' - 'juokseeko se vai juoksuttaako se puro vettä, Poroenola ilimeisesti - se puro - 'tolovaa-vettä' vai 'vesikö tolovaa' Poroenosa...?'
'Soili' oli käyny sielä kuvvaamasa ja oli onnistunu saahmaan 'Poroenon veen' juoksemhaan oikein mukahvaan malhiin.
Tuon 'Pikku-Puron-Veen' oon mieki yrittäny saahmaan sopihvaan nulukhaan. Sem'mie oon toennu varmuuela, ettei se Puro juokse mihinkhään. Puro se sitä vettä juoksuttaa tai vesi juoksee purosa...??
Joo...justhaan - ota siittä'ny selevää...!
http://picasaweb.google.com/eskoa514
2 kommenttia:

Soili Jussila kirjoitti...

Siinäpä selvittämistä...;-)
Mutta harvinaisen puhdasta vettä siellä pohjoisessa joka tapauksessa vielä virtaa... Kuulin että joku reissaaja ei ollut tainnut kovin selvittää miten puhdasta vettä, kun oli Kilpisjärveltä vienyt litra tolkulla vettä reissulleen...ja ei varmaankaan ollut ainut...

Eko kirjoitti...

Joo...pa'joo...
Kiva ko' huomasit... Meilä son tuo puro tuosa Mökin eesä saunan takana...
Siittä non aikoihnaan Aino ja Eetu talous-veen ottanheet... Siittä huolimatta ja ilimeisesti sen vuoksi - luontais-talouesa eläen elivät yli 90-vuotihaaksi...!
Olis siinä Meikula'ki vielä kuvvaus-sarkaa kynnettäväksi...
Ei muuta'ko Terhveisiä ja 'kynnelhään....'