24.6.2010

Wanhan-Juhannuksen-'Mummon MUIKUT' 1



                                                            
Son siihen lajhin, että soli ennen Johanneksena JUHANNUS...! Noli Juhannus-Kalat'ki Lohia - tuola
*Suurila-Joila* - sitä syöthiin Lohta. Syksylä noli Nahkiaiset pääruokana. Jo'vain niihiki kyllästy - ko'
sitä oli 'joka-päivä' - arkiruokaa.
Täälä Kitkala son tuo MUIKKU...! Juhuhlaan ja arkheen. VANHAN-JUHANNUKSEN 'juhulistamiseksi'
s'on Mummo laittanu *MUMMON-MUIKKUJA*. Resepti on kaikkien käytettävisä.
Aluksi hommathaan kilo Muikkuja - parahultasen kokosia - puhkottuja pään kansa tai iliman. Peshään hyvin ja maustethan 'hienola-suolala'. Sonki tarkkaa tuon suolan kansa. Kilhoon riittää 1/2 dl - sekotethaan tasasesti. Annethaan 'suolaantua' jonkin-aikaa. Sitten valuhmaan sopivan-reikäsheen 'siivilhään'. Siittä net otethaan ja jauhotethaan - ruisjuhola - vehenä'ki käy. Sopivan-kokonen uunipelti ölijythään - uuni on jo pantu kuumenheen 200 astheesheen. Muikut laothaan tasasesti yhtheen kerroksheen peltile. Siliputtua-sipulia varistelhaan kalojen pääle. Ja sitten - voi-nokarheita - ruoka-ölijyä tilikkanen - suihkuna - vielä lopuksi. Ja ei muuta'ko uuhniin - ko' uunin lämpö on 200 astheesa.
On seurattava - koska Muikut alakavat kiehua - siittä 20 minuttia ja Muikut on valahmiit.
Resptistä on nuisa jäläkimmäisisä'ki Kuvisa...!

Tarina jatkuu  - täällä -

Ei kommentteja: