23.8.2010

Puu- ja Pukkisilloista...


*SIURUAJOEN PUKKISILTOJA 1979*

*SILTOJA SUOMESTA 1960 --*

Silloista tuli miehleen, ko mie kuvvailin aikoihnaan nuita 'uhanalaisa juoksevia vesiä ja koskia', että onkhaan se palion siittä muuttunu - esimerkiksi tuon Siuruajoen Pukki-Siltojen 'arkkitehtuuri'...?
Siittä on n. 31 vuotta ko mie sielä kuvvauksia rustailin. Sillon niitä Pukkisiltoja oli sielä usseita - vankka-tekosiaki. Nethä kannattivat autonki - taisivat ajjaa tukki-kuormiaki Siuruajoen yli...?
Noh - pitihän minunki yhen sillan kestävyyttä autola kokkeila...! Hyvin se kesti.
Soli aikoihnaan se Kollajan allas-hanke virheilä siihen malhiin, että Siuruajoenki 'Silta-Romantiikka' oli uhattuna. Se kuitenki säily toistaseksi suojelun tultua aphuun.
Nyt se *Kollaja-Kolisee* taas siihen malhiin, että saas nähä...! 


Tuosa 'vanhasa-alimmasa' kuvasa on vanha silta. Soli jo ilimeisesti 1930-luvula - tai aikasemminki tehty. Saksalaisten perrääntyesä sota-aikana 40-luvula soli jämerästi päättäny olla paikoilhaan. Ees miinotus sitä ei isommin hetkauttanu. Miinat eivät räjähtänheet. Sillan räihäytys suunnitelmat palijastuivat myöhemmin ko pioneerit purkivat viritykset.
Silta oli Kuusamo-Kemijärvi tielä ja oli aikoihnaan tehty tukevaksi Rintajoen ylitystä varten. Kaikki liikenne kuluki tätä tietä Kuusamosta Kemijärvele. 
1960-luvula se palaveli vielä liikennettä sujuvasti. 1970-luvulla silta uusithiin. Uusi silta tehthiin puron alajuoksun puolele. Tietä vähän muutethiin ja vanha silta purethiin.
Nyt 2010 silta on se uusittu - tie on vanha sora-tie...! Siittä puutavara-rekat jyristävät että kivet sinkoilevat...!
Kokohnaan uusi tie tehthiin tuone Alakitkajärven itäpuolele. Sieltä sitä nyt hurruutethaan Kuusamon ja Kemijärven väliä.Ei kommentteja: